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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  15/10/2014
Actualizado :  18/03/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  FEIPPE, A.; IBÁÑEZ, F.; PERALTA, G.
Afiliación :  MARIA ALICIA FEIPPE FERNANDEZ, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GABRIELA PERALTA ALTIER, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Fruit ripening stage effect on the fatty acid profile of 'Arbequina' and 'Picual' olives in Uruguay. (Conference Paper).
Fecha de publicación :  2010
Fuente / Imprenta :  Acta Horticulturae, 2010, no.877, p.1495-1500.
Serie :  (Acta Horticulturae; 877).
ISBN :  978-906605613-8
ISSN :  0567-7572
DOI :  10.17660/ActaHortic.2010.877.204
Idioma :  Inglés
Notas :  ISHS Acta Horticulturae 877: VI International Postharvest Symposium. Publication date: 11 November 2010. Editors: M. Erkan, U. Aksoy.
Contenido :  ABSTRACT. Uruguay is one of the countries with favorable conditions for the development of olive tree culture. Olive oil is mainly composed by triglycerides, formed by different fatty acids which confer a main portion of its properties. Its acidic composition varies mainly with variety, local climatic conditions and fruit maturity degree. The objective of this work is to know the influence of fruit maturity stages on the fatty acid profile in the ?Arbequina? and ?Picual? varieties cultivated in Uruguay. According to skin and flesh color, fruits at six stages of maturity were used for extraction of lipids and percent fatty acid composition was determined through gas chromatography on methylated byproducts, palmitic, palmitoleic, estearic, oleic, linoleic and linolenic. Across different maturity stages and on ?Arbequina? and ?Picual? the C16:0 was constant and showed a value of 20 and 19.5% respectively, showing no significant changes. The C16:1 and C18:2 significantly increased from the M1 to the M6 stage in ?Arbequina? and ?Picual? (C16:1 increased from 1.9 to 3.3 and 1.5 to 2.2 respectively; C18:2 from 8.0 to 13.3 and 1.6 to 6.5% respectively). C18:1 and of C18:3 levels significantly decreased in oils originated from fruits with more advanced maturity (C18:1 varied from 67 to 60 and 74 to 70 respectively; C18:3 varied from 0.6 to 0.4 and 0.7 to 0.5%, respectively). With advancing maturity, C18:0 level decreased in ?Arbequina? (1.7 to 1.4%) and increased in ?Picual? (1.8 to... Presentar Todo
Palabras claves :  ARBEQUINA; FATTY ACID PROFILE; FRUIT RIPENING; OLIVE; PICUAL.
Thesagro :  MADURACION; OLIVOS; PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS; VARIEDADES.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100191 - 1PXIAP - DDPP/ACTA HORTICULTURAE/2010

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  07/11/2019
Tipo de producción científica :  Cartillas
Autor :  INIA TACUAREMBÓ; PROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE ARROZ
Afiliación :  ESTACIÓN EXPERIMENTAL DEL NORTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PROGRAMA NACIONAL DE INVESTIGACIÓN PRODUCCIÓN DE ARROZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Arroz 2011-2012.
Complemento del título :  DÍA DE CAMPO, UNIDAD EXPERIMENTAL PASO FARÍAS Y RUTA 26 (CINCO SAUCES), 23 de febrero, 2012.
Fecha de publicación :  2012
Fuente / Imprenta :  Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2012.
Páginas :  Paginación Irregular
Idioma :  Español
Notas :  Programa Nacional de Arroz: Alvaro Roel: Pedro Blanco, Ramón Méndez; Néstor Saldain; Fernando Pérez de Vida; Ana Laura Pereira; Federico Molina; Sebastián Martínez; Jesús Castillo; Juan Rosas; María Cristina Capurro; Claudia Marchesi; Gonzalo Carracelas.
Contenido :   Manejo del riego. Eficiencia de uso del agua. Profundidad de siembra y tratamiento de semilla. Manejo del nitrógeno. Control de capines. Evaluación de Clomazone micro encapsulado aplicado en pre-emergencia para el control de capín. Manejo del riego. Retiro de agua y momento de cosecha. Mejoramiento genético.
Palabras claves :  RICE (ORYZA SATIVA L.).
Thesagro :  ARROZ; RIEGO.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/1191/1/112935230212094322.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO23463 - 1INIFL - PPUY/INIA/ARROZ/TBO/2012arroz 2012
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